Метою курсу є оволодіння теоретичними основами загальної та сільськогосподарської мікробіології та вірусології, вивчення найважливіших мікробіологічних процесів, що відбуваються в природі, зокрема, в ґрунті та при переробці сільськогосподарської сировини для того, щоб навчитися цілеспрямовано керувати діяльністю мікроорганізмів на користь людини; практично впливати на окремі біологічні групи бактерій для підвищення родючості ґрунтів та продуктивності сільськогосподарських культур.

Завдання науки про мікроорганізми, їх роль в розвитку народного господарства, в тому числі в сільськогосподарському виробництві, підвищенні родючості ґрунтів, продуктивності рослин і тварин, захисту рослин від шкідливих організмів.

Предметом мікробіології є морфологія, систематика, фізіологія і біохімія найдрібніших і найбільш поширених в природі, невидимих для неозброєного ока живих організмів, які за своїми розмірами дістали назву мікроорганізмів.

Після вивчення дисципліни студент

повинен знати:

§класифікацію мікроорганізмів, їх місце і роль в природі, особливості будови та життєдіяльності різних груп мікроорганізмів;

§мікроорганізми - збудники процесів кругообігу хімічних елементів і їх використання в практичній діяльності людини;

§роль мікроорганізмів у формуванні ґрунтів та їх властивостей, розповсюдженість у різних типах ґрунтів;

§динаміку мікробних ценозів ґрунтів під впливом факторів інтенсифікації землеробства;

§роль мікроорганізмів у біологічному землеробстві і врахування їх дії в агрономічній роботі;

§основи мікробної біотехнології, особливості використання мікробних біопрепаратів у рослинництві.

повинен вміти:

§виготовляти препарати мікроорганізмів з різних субстратів і мікроскопіювати їх;

§відрізняти основні групи та окремі роди мікроорганізмів, які беруть участь в різних процесах кругообігу хімічних елементів;

§визначати загальну біологічну та ферментативну активність ґрунтів;

§визначати кількість мікроорганізмів в різних субстратах;

§застосовувати мікробні та вірусні препарати в виробництві.