Метою аналізу  є вивчення наслідків діяльності всіх підприємств і господарських установ, визначення впливу факторів і виявлення в подальшому недоліків і резервів, а також розробка заходів, спрямованих на відновлення і збільшення обсягів виробництва та реалізації, підвищення ефективності та стабільності їхньої роботи.

Основними завданнями аналізу господарської діяльності є:

- об'єктивна оцінка роботи підприємства і його підрозділів через порівняння результатів з витратами;

- виявлення впливу відповідних факторів на показники, які аналізуються, і вивчення причинних зв'язків;

 - пошук наявних резервів підвищення ефективності виробництва;

 - опрацювання конкретних заходів щодо використання виявлених резервів та здійснення контролю за їх виконанням;

 - узагальнення результатів аналізу для прийняття раціональних управлінських рішень.

У результаті вивченнянавчальної дисципліни студент повинен:

знати: методику аналізу ресурсного потенціалу аграрних формувань і стану підготовки їх до виробництва; виробництва, розподілу, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції; собівартості, реалізації і соціально-економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції; ринкових можливостей підприємства і конкурентоспроможності його продукції, кон'юнктури ринку, обґрунтування ціни, обсягу і асортименту продукції на продаж; впливу факторів зовнішнього середовища на результативність виробництва та інше;

вміти: використовувати набуті теоретичні знання для проведення аналізу; виявляти конфліктні ситуації і реагувати на них із застосуванням ринкових методів керування; виявляти резерви підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу, збільшення виробництва сільськогосподарської продукції з найменшими витратами праці і коштів; прогнозувати виробничо-фінансову діяльність різних господарських формувань на перспективу та інше.