Мета дисципліни "Кормовиробництво і луківництво  – формування у майбутніх фахівців технологічної підготовки з виробництва кормів, що є основою продуктивності тварин і забезпечення населення достатньою кількістю якісних продуктів харчування тваринного походження.

Завдання дисципліни: отримання студентами навичок при проведенні мікроскопічного, анатомічного, морфологічного аналізу рослин та їх органів при оцінці кормів; навчити визначати та розрізняти види кормових культур, їх морфологічні особливості; з’ясувати біологічні особливості багаторічних і однорічних трав з метою складання травосумішок, травостоїв різних типів луків та пасовищ, а також розробки шляхів їх покращення; навчити складати зелений конвеєр; розраховувати потребу в кормах та їх баланс; надати знання щодо сучасних технологій вирощування кормових культур у певних грунтовокліматичних умовах; отримання знань прогресивних технологій заготівлі та зберігання високоякісних кормів.