Навчальна дисципліна "Економіка агропромислових формувань" є вибірковою дисципліною циклу природничо-наукової та загально­економічної підготовки бакалаврів напряму підготовки 6.030504 "Економіка підприємства".

Мета курсу - формування у студентів знань про особливості функціонування АПК, як органічного поєднання галузей і видів діяльності, що забезпечують продовольчу безпеку держави, обґрунтування об'єктивної необхідності формування і розвитку агропромислового комплексу, синтезу сільського господарства і промисловості.

Предметом вивчення виступають становлення та удосконалення виробничих і економічних зв'язків, специфіка вияву і можливості використання економічних законів і важелів у практиці забезпечення пропорційного та збалансованого розвитку сфер і ланок АПК, взаємозв'язок і взаємодія галузей, що формують його.

Завдання дисципліни - вивчення закономірностей формування АПК, розробка заходів і пропозицій щодо його пропорційного і збалансованого розвитку з урахуванням специфіки функціонування всіх галузей і сфер, удосконалення управління і планування, форм і методів стимулювання з максимальною орієнтацією виробництва на високі результати АПК як єдиного цілого.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

·передумови і фактори виникнення і становлення АПК;

·сутність, функції і завдання агропромислової інтеграції;

·основні завдання і проблеми вдосконалення розміщення продуктивних сил;

·структури АПК, сфери АПК, АПК в системі міжгалузевих комплексів;

·особливості функціонування першої сфери АПК;

·тенденції розвитку другої сфери - головної ланки АПК;

·роль третьої сфери у створенні кінцевого продукту АПК;

·сутність, функції та особливості функціонування виробничої інфраструктури, завдання агросервісу в сучасних умовах;

·поняття та функціональна роль соціальної інфраструктури;

·суть, особливості, види передумови створення та особливості функціонування агропромислових формувань;

·агропромислові формування в умовах ринкових перетворень;

·головні ознаки та характеристика основних продуктових підкомплексів;

·поняття, структура та складові елементи господарського та економічного механізму АПК;

·методологічні основи програмно-цільового планування;

·баланс продовольства як соціальне замовлення.