Навчальна дисципліна "Економіка агропромислових формувань" є вибірковою дисципліною циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки бакалаврів напряму підготовки 6.030504 "Економіка підприємства".
Мета курсу - формування у студентів знань про особливості функціонування АПК, як органічного поєднання галузей і видів діяльності, що забезпечують продовольчу безпеку держави, обґрунтування об'єктивної необхідності формування і розвитку агропромислового комплексу, синтезу сільського господарства і промисловості.
Предметом вивчення виступають становлення та удосконалення виробничих і економічних зв'язків, специфіка вияву і можливості використання економічних законів і важелів у практиці забезпечення пропорційного та збалансованого розвитку сфер і ланок АПК, взаємозв'язок і взаємодія галузей, що формують його.
Завдання дисципліни - вивчення закономірностей формування АПК, розробка заходів і пропозицій щодо його пропорційного і збалансованого розвитку з урахуванням специфіки функціонування всіх галузей і сфер, удосконалення управління і планування, форм і методів стимулювання з максимальною орієнтацією виробництва на високі результати АПК як єдиного цілого.
В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:
·передумови і фактори виникнення і становлення АПК;
·сутність, функції і завдання агропромислової інтеграції;
·основні завдання і проблеми вдосконалення розміщення продуктивних сил;
·структури АПК, сфери АПК, АПК в системі міжгалузевих комплексів;
·особливості функціонування першої сфери АПК;
·тенденції розвитку другої сфери - головної ланки АПК;
·роль третьої сфери у створенні кінцевого продукту АПК;
·сутність, функції та особливості функціонування виробничої інфраструктури, завдання агросервісу в сучасних умовах;
·поняття та функціональна роль соціальної інфраструктури;
·суть, особливості, види передумови створення та особливості функціонування агропромислових формувань;
·агропромислові формування в умовах ринкових перетворень;
·головні ознаки та характеристика основних продуктових підкомплексів;
·поняття, структура та складові елементи господарського та економічного механізму АПК;
·методологічні основи програмно-цільового планування;
·баланс продовольства як соціальне замовлення.
- Викладач: Чорнобай Микола