Мета: засвоєння студентами теоретичних і практичних знань із питань організації та ведення аналізу господарської діяльності, набуття навичок із методики здійснення аналізу на різних рівнях господарювання з метою комплексного оцінювання результатів господарювання та прийняття науково обґрунтованих управлінських рішень.
Завдання: вивчення сучасних методик економічного аналізу із застосуванням математичних та статистичних прийомів і методів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати методику аналізу:
·ресурсного потенціалу аграрних формувань і стану підготовки їх до виробництва;
·виробництва, розподілу, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції;
·собівартості, реалізації і соціально-економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції;
·ринкової можливості підприємства і конкурентоспроможності його продукції, кон'юнктури ринку, обґрунтування цін, обсягу і асортименту продукції на продаж;
·впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища на результативність виробництва;
вміти:
·використовувати набуті теоретичні знання для проведення аналізу господарської діяльності в умовах ринкової економіки;
·виявити конфліктні ситуації і реагувати на них із застосуванням ринкових методів керування;
·застосовувати необхідне програмне забезпечення для оцінювання господарських ситуацій;
·виявити резерви підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу, збільшення виробництва сільськогосподарської продукції з найменшими витратами праці і коштів;
·використовувати виробничо-господарську діяльність підприємства на перспективу.