Мета: засвоєння студентами теоретичних і практичних знань із питань організації та ведення аналізу господарської діяльності, набуття навичок із методики здійснення аналізу на різних рівнях господарювання з метою комплексного оцінювання результатів господарювання та прийняття науково обґрунтованих управлінських рішень.

Завдання: вивчення сучасних методик економічного аналізу із застосуванням математичних та статистичних прийомів і методів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати методику аналізу:

·ресурсного потенціалу аграрних формувань і стану підготовки їх до виробництва;

·виробництва, розподілу, зберігання і переробки сільськогосподарської продукції;

·собівартості, реалізації і соціально-економічної ефективності виробництва сільськогосподарської продукції;

·ринкової можливості підприємства і конкурентоспроможності його продукції, кон'юнктури ринку, обґрунтування цін, обсягу і асортименту продукції на продаж;

·впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища на результативність виробництва;

вміти:

·використовувати набуті теоретичні знання для проведення аналізу господарської діяльності в умовах ринкової економіки;

·виявити конфліктні ситуації і реагувати на них із застосуванням ринкових методів керування;

·застосовувати необхідне програмне забезпечення для оцінювання господарських ситуацій;

·виявити резерви підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу, збільшення виробництва сільськогосподарської продукції з найменшими витратами праці і коштів;

·використовувати виробничо-господарську діяльність підприємства на перспективу.