Метою дисципліни є розуміння властивостей плодів, які є заключним етапом розвитку рослинного організму, а також окремих процесів в них - достигання, старіння та інших через знання хімічного складу плодів, метаболічних перетворень більшості речовин та з'ясування взаємозв'язків між вказаними процесами для можливості керування ними.
Завдання науки вивчення залежностей внутрішніх біохімічних процесів, які відбуваються в плодах під впливом факторів зовнішнього середовища, що робить можливим спрямовано впливати на лежкість плодів, зменшити втрати під час зберігання, сприятиме отриманню якісної плодоовочевої продукції.
Предметом біохімії плодів, овочів і винограду є хімічні процеси, які відбуваються у плодах сільськогосподарських культур.
Після вивчення дисципліни студент
повинен знати:
§хімічний склад всіх плодів - зерняткових, кісточкових, ягід, овочів, коренеплодів;
§властивості основних компонентів плодів: білків, жирів, вуглеводів, кислот, алкалоїдів, ферментів та інших речовин;
§основи біохімічних процесів плодів під час спокою, проростання, достигання, старіння;
§зміни хімічного складу плодів залежно від умов вирощування та зберігання;
повинен вміти:
§визначати біохімічний склад плодів: вміст ферментів, водорозчинних речовин (цукрів, кислот, вітамінів), крохмалю, білків, жиророзчинних вітамінів тощо;
§визначати інтенсивність дихання плодів та овочів.

- Викладач: Пустова Зоя Володимирівна